loader image
Image Alt

Dvije kulinarske zvijezde. Jedna legendarna večer.

Ekskluzivna gala večera s dvije Michelinove zvjezdice obilježila je sto godina zagrebačkog hotela Esplanade

Večer vrhunske kulinarske umjetnosti, profinjene elegancije i istinskog slavlja održala se u utorak u restoranu Zinfandel’s zagrebačkog hotela Esplanade, gdje se uz ekskluzivnu gala večeru obilježilo stoljeće ove ikone hotelijerstva i institucije ugostiteljstva. Gala večera organizirana je u suradnji s gastronomskom udrugom Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska, koja je upravo za ovu prigodu dovela u Zagreb chefa Jamesa Knappetta, jednog od najistaknutijih britanskih chefova današnjice i nositelja dviju Michelinovih zvjezdica.

U utorak je restoran Zinfandel’s zablistao u punom sjaju – u organizaciji gastronomske udruge Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska i zagrebačkog hotela Esplanade, održana je nezaboravna gala večera koja je, uz vrhunsku gastronomiju i pomno odabranu vinsku pratnju, pružila gostima jedinstven doživljaj za pamćenje. U središtu kulinarskog spektakla bio je James Knappett, chef kuhinje londonskog restorana Kitchen Table, koji ponosno nosi dvije Michelinove zvjezdice. Knappett je za uzvanike ove gala večere pripremio kulinarsko putovanje u osam sljedova, gdje je svaki tanjur bio savršena simfonija okusa, tekstura i umjetničkog izraza. Uz besprijekornu preciznost, chef Knappett je, zajedno sa svojim timom chefova i Esplanadinom cheficom Anom Grgić Tomić i njenim izvanrednim timom sous chefova pretvarao najfinije sezonske lokalne namirnice u očaravajuća kulinarska remek-djela — svako jelo ispričalo je svoju priču.

Večer je započela uz pjenušac Jagunić, kojim su uzvanici nazdravili stoljeću Esplanade. Svaki slijed koji je uslijedio bio je pažljivo promišljen i majstorski izveden — od kamenice s japanskim peršinom i jalapeñom, preko senzacionalne piletine s ružmarinom i mascarponeom, školjki sv. Jakova s kavijarom i lješnjakom, do egzotičnih nota – jastoga s curryjem, mangom i kikirikijem. Tjestenina agnolotti s kozjim sirom, graškom, metvicom i tartufom nastavila je niz profinjenih aroma, dok je janjetina sa šparogama, crnim češnjakom i jogurtom od ovčjeg mlijeka zaokružila glavni kulinarski čin večeri. Za sladak završetak ove gastronomske simfonije gostima je poslužen desert od zagrebačkih jagoda s bazgom i crnim paprom te fini canelé s notama naranče, pružajući savršenu završnicu večeri. Svaki je tanjur odražavao preciznost i vrhunsku kreativnost i kulinarski izraz chefa Knappetta.

Ovo jedinstveno gastronomsko putovanje upotpunjeno je pažljivo osmišljenim vinskim paringom koje je majstorski odradio Mario Bednjanec, renomirani head sommelier poznatog londonskog restorana Gymkhana**, koji također ponosno nosi dvije Michelinove zvjezdice. Uz jela su se posluživala vina vrhunskih hrvatskih vinara Jagunić, Stina, Braje, Markus, Benvenuti, Matošević, Krauthaker te Knebu iz Tomislavgrada, dodatno naglašavajući bogatstvo domaće vinske scene.

U otmjenom ambijentu restorana Zinfandel’s, okupljeni gosti imali su priliku uroniti u jedinstvenu kulinarsku čaroliju. Gala večer nije bila samo slavlje 100 godina Esplanade, već i oda trudu, tradiciji i gurmanskoj inovaciji koja čini duh ovog hotela.

Ovom gala večerom Esplanade je pokazala da su kreativnost, gostoljubivost i izvrsnost u ugostiteljstvu bezvremenske vrijednosti koje nastavljaju oduševljavati generacije. Ovaj događaj ostat će upisan kao jedno od sjajnih poglavlja bogate povijesti hotela.

MENU

Chef James Knappett

Kamenica

Japanski peršin, list kamenice, kiselica, jalapeño

Piletina

Ružmarin, mascarpone, slanina

Jakobova kapica

Kavijar, krema, orah, lješnjak

Jastog

Curry, mango, kikiriki, korijandar, jaje

Tjestenina

Agnolotti, kozji sir, grašak, metvica, luk, tartuf

Janjetina

Šparoge, crni češnjak, jogurt od ovčjeg mlijeka, medvjeđi luk

Jagoda

Bazga, crni papar, meringa

Canelé

Naranča

FOTOGRAFIJE (Arhiva hotela Esplanade Zagreb)PREUZIMANJE

O Chefu Jamesu Knappettu

James Knappett jedan je od najinspirativnijih chefova današnjice i suvlasnik uglednog londonskog restorana Kitchen Table**. Njegova kulinarska karijera uključuje suradnje s legendama kao što su Ferran Adrià (elBulli), René Redzepi (Noma) i Thomas Keller (Per Se) – ikone svjetske gastronomije koje su oblikovale njegov prepoznatljiv stil. James Knappett odrastao je u obitelji koja je vodila pubove, ali kao dječak sanjao je da postane policajac. Tek kad je tijekom školske prakse završio u hotelskoj kuhinji, počeo je ozbiljno razmišljati o karijeri kuhara. Ta se praksa pokazala ključnom: potpuno ga je osvojila i ubrzo je upisao ugostiteljsku školu. U početku je povremeno radio u lokalnom talijanskom restoranu, stječući prva kuharska iskustva. Sve se promijenilo nakon što je pogledao emisiju Boiling Point s Gordonom Ramsayjem. Toliko ga je nadahnula da je odlučio potražiti Ramsayja na jednom sajmu hrane. Taj ga je susret doveo do njegova prvog posla u restoranu Restaurant Gordon Ramsay. Kako sam kaže, bio je to vrlo zahtjevan i intenzivan uvod u svijet Michelinovih kuhinja. Nakon šest mjeseci odlučio je otići i preseliti se u Cornwall, gdje je proveo tri godine učeći od Ricka Steina, jednog od najcjenjenijih britanskih chefova specijaliziranih za ribu i morske plodove.

###

O udruzi Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska

Udruga u Hrvatskoj djeluje od 2018. godine kao dio međunarodnog bratstva sa sjedištem u Parizu. Rad udruge posvećen je očuvanju i promicanju kulinarske izvrsnosti i uživanju u gastronomskim doživljajima na najvišoj razini. Članove udruge čine predstavnici restorana, hotela, vinara, podrumara, kuhari, sommelieri, ali i strastveni ljubitelji dobre hrane i kapljice. Svi članovi udruge dijele iskrenu predanost i ljubav prema vrhunskoj gastronomiji, inovacijama u kulinarstvu te očuvanju i promicanju tradicije (www.chaine.hr).

 

Gastronomska udruga Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska – KONTAKT:

Dalibor Greganić

Bailli Délégué National, Bailiage du Croatia Membre du Conseil Magistral

T.+385 1 472 4824, M. [email protected], www.chaine.hr

 

O hotelu Esplanade Zagreb

Hotel Esplanade najpoznatiji je i najluksuzniji hotel u Zagrebu i regiji, a s godinama njegov šarm i elegancija te otmjenost koja ga krasi postaju sve veće. Izgrađen je davne 1925. godine da bi privukao putnike tada popularnog Orient Expressa na relaciji Pariz – Venecija – Istanbul. Svoju kvalitetu, koju duguje osoblju i cijelom timu, njeguje i danas kada se smatra elitnim odredištem i turističkom destinacijom grada Zagreba i cijele Hrvatske. Oduvijek sinonim za raskoš, mjesto je glavnih zagrebačkih okupljanja u kojem odsjedaju poznati gosti poput Josephine Baker, Leonida Brežnjeva, Charlesa Lindbergha i drugih. Nakon rekonstrukcije 2004. zadržao je svoj prepoznatljiv šarm art décoa, otvorio je vrata još ljepši i privlačniji, o čemu svjedoči i činjenica da ga se smatra zvijezdom među hotelima u cijeloj regiji i šire. 2025. Hotel Esplanade Zagreb obilježava 100 godina postojanja.

Objavljeno: U Zagrebu, 12. lipnja 2025.

You don't have permission to register