Najsunčanija zagrebačka terasa dočekuje goste božanstvenom kolekcijom jela nadahnutom okusima Mediterana
Chefica godine 2022. Ana Grgić Tomić donosi niz uzbudljivih senzacija u novom ljetnom jelovniku Zinfandel’sa
Perle od jogurta i bazge, Oscietra kavijar, kokice heljde, kvarnerski škamp, cvjetni prah, pčelinji pelud, morski ježinac, dagnje, vrganji, ljupčac, lavanda, kokos, smokve, rabarbara – samo su dio Anine nove božanstvene simfonije koja poziva na kušanje.
Chefica godine 2022. prema izboru vodiča Gault & Millau i prva dama Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić koja je svojim održivim principima pripreme hrane i ove godine potvrdila status zelene Michelinove zvjezdice za restoran Zinfandel’s, upravo je predstavila novo ljetno izdanje à la carte jelovnika u kojem spaja osvježavajuće, pažljivo odabrane, svježe i vrhunske sastojke u fantastične sljedove koji će oduševiti istinske hedoniste i ljubitelje visoke kuhinje.
„Ovaj jelovnik nadahnut je ljetom, suncem i morem. Dizajnirajući novu kolekciju, istraživala sam ponudu na tržištu i pomno birala sastojke koje sam nastojala precizno spojiti u osvježavajuća, privlačna, suvremena i, prije svega, ukusna jela. Posebnu pažnju posvetila sam održivosti i minimalnoj obradi da bi namirnice zadržale izvorni okus. Tako, primjerice, mrkvu u potpunosti iskoristim, a od nje radim i sok i prah, od tikvica koristim plod i cvijet, od kostiju pripremam velouté , dok ljuske škampa ne bacam već iskuhavam u fini temeljac koji koristim za bisque juhu koju obogaćujem aromatičnim šafranom, narančom, mariniranom triljom, dimljenim dagnjama i gelom od češnjaka. Moram priznati da sam jako zadovoljna ovim jelovnikom i vjerujem da će se svidjeti gostima“, istaknula je chefica kuhinje Ana Grgić Tomić te dodala: „Među mojim favoritima na ovom jelovniku svakako bih istaknula kvarnerskog škampa koji dolazi iz podvelebitskog kanala, a ovaj put uz njega poslužujem cvjetni prah i umak od soka mrkve i pčelinjeg peluda koji je nutritivno iznimno zdrav i hranjiv te umiruje živčani sustav. Mnoga jela sam ukrasila divnim jestivim cvijećem iz lokalnog OPG-a i tako im dala mirisnu ljetnu notu. Ljeto je doba rajčica, a ovaj put sam odlučila poslužiti ih kao osvježavajući consommé uz svježi bosiljak i cvijet soli. Odlične rajčice pronašla sam u jednom obližnjem OPG-u koji uzgaja 80 vrsta odličnih, slatkih, sočnih i posve drugačijih rajčica. Za potrebe consomméa koristila sam rajčice sorte volovsko srce – prvo ih pečem, potom izvlačim sok, zatim pržim i potom iskuhavam 4-5 sati kako bi se dobila što intenzivnija aroma, zatim procijeđenu juhu poslužujem s bosiljkom i svježim cherry rajčicama. Gnude sam ovaj put radila s mladim kozjim sirom jednog lokalnog uzgajivača i poslužila ih s morskim ježincem – vrlo jednostavno jelo intenzivnih aroma. Poširani file kovača kombiniram uz kremu od ljupčaca kojeg iskuhavam u ribljem temeljcu i marinirane bijele šparoge koje kuham u suviju u soku od bagrema sa sojinim mlijekom da bi se izvukla njihova gorčina. Svježe cvjetove tikvica punim pjenastom aromatičnom kremom od tartufa i poslužujem s poširanim žutanjkom. Sezona je mlade cikle – od nje sam radila domaću marmeladu koju sam kuhala 12 sati i pomiješala sa začinskim biljem, acetom i maslinovim uljem te poslužila uz američki striploin steak, ulje od bora, pinjole i crni češnjak. Još jedan ljetni favorit i pravo osvježavajuće ljetno jelo zasigurno su marinirane jakobove kapice koje ovaj put dolaze uz kremu od marelice, jabučni ocat i tartar od breskve te uz lagane perle od jogurta i bazge koje pravimo s tekućim dušikom. Nešto jači i aromatičniji ljetni okusi dolaze u desertu koji odlično spaja gorku čokoladu i svježe marinirane smokve koje sam obogatila umakom od smokvina lista, crvenog vina i citrusa. U ovaj jelovnik ubacila sam i ledeni sorbet za sve one koji se žele osvježiti okusima agruma i mente, koja kao i većina začinskog bilja potječe iz našeg malog vrta na terasi Oleander. Ondje moj tim i ja pažljivo njegujemo bosiljak, timijan, mentu, ružmarin, lavandu i čili papričice, a vjerujem da upravo to daje jedinstvenu aromu jelima. Ponosna sam na naše domaće krekere i vlastitu foccaciu uz koju poslužujemo domaći aromatizirani tučeni maslac, koji je pjenast i vrlo ukusan, te vrhunsko ekološko maslinovo ulje Nai 3.3 s Dugog otoka, nagrađeno brojnim certifikatima kvalitete“.
Restoran Zinfandel’s sa svojim suvremenim ozračjem i čarobnom terasom Oleander s koje se pruža pogled na grad predstavlja mjesto susreta i visoke gastronomije kojem se gosti rado vraćaju. U kombinaciji s Aninim inovativnim sljedovima te šarmantnim i profesionalnim osobljem, restoran je već dugi niz godina jedno od nezaobilaznih odredišta na gastronomskoj karti grada. Za potpuni doživljaj, sommelier pažljivo bira vina i nastoji gostima ponuditi one etikete koje savršeno zaokružuju iskustvo fine dininga.
Ponuda à la carte dostupna je svaki dan za ručak i večeru od 12.30 do 23 sata. Nedjeljom se u Zinfandel’su od 12.30 sati poslužuje tradicionalni brunch po cijeni od 450 kn. Rezervacije stolova primaju se telefonom na 01 4566 644 ili e-poštom na [email protected]. Restoran se pridržava propisanih epidemioloških mjera u svim segmentima poslovanja i osobitu pažnju pridaje posebnim prehrambenim navikama gostiju, stoga su posebno označena jela prema halal standardima pripreme, vegetarijanska jela i ona koja ne bi trebala sadržavati gluten.
###
PREUZIMANJE MATERIJALA:
• FOTOGRAFIJE (potpis fotografija: arhiva hotela Esplanade)
###
O chefici Ani Grgić Tomić
Ova iskusna i simpatična chefica već je više od deset godina na čelu restorana Zinfandel’s, jednoga od najboljih restorana u Hrvatskoj, kao i šarmantnoga francuskog restorana Le Bistro te Esplanade Cateringa. Ana slijedi tradiciju kuhinje hotela Esplanade poštujući pritom trendove u vrhunskoj gastronomiji. Njezini kreativni i maštoviti jelovnici posljednjih su godina zadivili brojne goste i poznate osobe iz svijeta estrade te članove kraljevskih obitelji poput švedskoga kralja i kraljice, japanskoga princa i princeze, princa Saudijske Arabije, kraljevskoga para iz Danske te mnogih drugih koji nisu ostali ravnodušni na Aninu domišljatost u pripremi jela. Ana je primila niz priznanja za osobnost, izvrsnost i stil kuhanja. Prestižne publikacije nominirale su je za ženu godine i osobu godine. Njezin je rižoto 2013. i 2016. te u posljednjem izdanju 2022. godine u poznatome vodiču Guida Gallo uvršten među najbolji rižoto i jela od diže u svijetu. Anin stil pripreme jela i njezina osobnost doveli su je do sudjelovanja u poznatoj kulinarskoj televizijskoj emisiji Celebrity MasterChef u ulozi članice žirija. Uz to, Ana ponosno nosi titulu ambasadorice projekta Fish Forward u Hrvatskoj u inicijativi WWF-a (Svjetska organizacija za zaštitu prirode) da bi svojim primjerom utjecala na svijest potrošača o globalnim ekološkim i socijalnim posljedicama potrošnje proizvoda iz ribarstva. Ana okrunjena titulom za Chefa godine 2022. po izboru vodiča Gault&Millau, dok je 2016. primila nagradu za Chefa sutrašnjice. Njezinu gastronomsku virtuoznost i kreativnost prepoznalo je gurmansko udruženje Chaîne des Rôtisseurs koje je Ani dodijelilo prestižnu titulu Chef Rôtisseur.
###
KONTAKT:
Sanda Sokol, PR & Marketing Manager – T. +385.1.4566.036, M. +385.91.4766.647, E. [email protected]
Andrea Ožegović, PR & Marketing Coordinator – T. +385.1.4563.888, M. +385.91.4766.648, E. [email protected]