loader image
Image Alt

Svježi okusi, kreativnost na tanjuru i atmosfera koja poziva

Ljeto u Le Bistrou: Chefica Ana Grgić Tomić predstavlja novu kreativnu fantaziju à la carte okusa s daškom mora

Anin novi à la carte jelovnik donosi pregršt sezonskih sastojaka u privlačnim kombinacijama poput pečenih smokava s ružmarinom, medom i dimljenim bademima, mariniranih srdela, wagyu tartara s briošem od tartufa, punjenih cvjetova tikvice s jadranskim kozicama, raviola od mrkve i kardamoma, tartara od školjki sv. Jakova s marelicama i kavijarom, tunjevine s tacosima, rižota s butargom i limetom, trilje s palentom i šafranom, bifteka sa šparogama i niza odličnih deserata s notama meda, lavande i amalfijskog limuna.

Kad temperature u Zagrebu porastu, a ritam grada uspori, terasa restorana Le Bistro zagrebačkog hotela Esplanade postaje jedno od omiljenih mjesta na kojima se ljeto osjeća u svakom kutku: od pogleda na gradsku vrevu, do svježine poslužene na tanjuru i mirisa kave u hladovini terase. Chefica kuhinje Ana Grgić Tomić upravo je za ljetnu sezonu osmislila à la carte jelovnik koji spaja jednostavnu eleganciju, sezonske sastojke i puno mašte – savršen za sve koji žele okusiti ljeto u svakom zalogaju.

Svježa i razigrana predjela koja otvaraju apetit

Marinirane srdele poslužene s ukiseljenim agrettijem, savurom od ljutike, grožđica i pinjola s hrskavom tapiokom osvojit će vaša nepca. „Ovo jelo savršeno predočava našu filozofiju: malo sastojaka, a puno okusa”, naglašava Ana. Za intenzivne morske okuse tu je tuna marinirana u sojinu umaku i sezamu sparena s kukuruznim tacosima, pikantnom marmeladom od rajčice i čilija, aiolijem od bosiljka i gazpachom od pečene paprike i komorača. Prava mala eksplozija ljetnih okusa na tanjuru. Ako volite školjke, oduševit će vas tartar od školjki sv. Jakova s Oscietra kavijarom, tartarom od ukiseljenih marelica, engleskim celerom i aiolijem od bazge. Zanimljivo, slojevito i profinjeno. Ako preferirate vegetarijanska jela, svakako kušajte pečene smokve s ružmarinom i medom, s mousseom od kozje skute, pestom od dimljenih badema i uljem lista smokve – ovo je jelo prava senzacija na tanjuru. Zalogaji su to koji mirišu na dalmatinske vrtove u najtoplijem dijelu ljeta. Ako poželite blagu okrepu, predlažemo krem juhu od šparoga ili poznati Esplanadin rižoto u inačici s koprivom, butargom od tune i limetom kao idealno ljetno jelo.

Poznati sastojci u novom ruhu

Glavna jela uključuju i neke klasike pripremljene na suvremen način, a posebna se pažnja pridaje detaljima i odabiru sezonskih namirnica. Jelenji ossobuco poslužuje se s domaćim kukuruznim njokima u umaku od začinskog bilja i vina, dok je janjeći kare uparen s mladim graškom i brokulom, a za dodatnu teksturu tu je i panko crumble s notom mente. Riba je u ljetnim mjesecima nezaobilazna, stoga predlažemo sočnu i hrskavu pečenu trilju s koricom od sušene rajčice, bijelom palentom i slatko-pikantnom marmeladom od rajčice i čilija. Preporučujemo i poširani losos s marmeladom od rabarbare, kremom od wasabija i pjenom od korijandra. U pripremi ovog jela upotrebljavaju se svi dijelovi ribe i ono je pravi primjer toga koliko održiva kuhinja može biti ukusna.

Svaki tanjur priča svoju priču

Ovaj je jelovnik posvećen ljetu – lagan je, sezonski i pun okusa koji podsjećaju na more i Mediteran. Svako jelo osmišljeno je tako da gostima pruži trenutak užitka i razlog za ponovni dolazak. Vjerujem da hrana mora biti autentična i pripremljena s ljubavlju, upravo onakva kakvu bih i sama željela jesti”, ističe chefica Ana Grgić Tomić.

Klasici koji ne izlaze iz mode

Uz sezonske novitete, na jelovniku su i dalje provjereni favoriti: zapečeni Esplanadini štrukli (uključujući bezglutensku verziju), tatarski biftek od ručno kosanog vrhunskog komada mesa, francuska juha od luka po izvornom receptu, hrskava Cezar salata s piletinom i pravi bečki odrezak pečen na maslacu poslužen s kremastim pire krumpirom i lisnatom salatom – za onaj poznati okus koji vas podsjeća na dom.

Deserti kao šećer na kraju

Za kraj nešto slatko: crémeux od paljenog meda s marelicama i želeom od pjenušca, tart s jagodama, pistacijom i frangipane kremom te desert od mariniranih smokava s lavandom, amalfijskim limunom i ricottom – sve redom privlačno i jako, jako fino.

Menu du Jour: brza i pametna opcija za svaki dan

Od ponedjeljka do nedjelje od 12 do 17 sati Le Bistro nudi i dnevni Menu du Jour: tri slijeda po izboru chefice uz čašu vina i kavu ili čaj, po cijeni od 42 eura. To je idealna opcija za sve koji žele vrhunsku hranu i revitalizirajući predah usred dana. Le Bistro poslužuje i à la carte doručak. Svaki dan od 9 do 11 sati u hladu terase možete uživati u svježem voću, jajima Benedict,avokado tostu, kroasanima, domaćim palačinkama i vrhunskoj kavi.

Kamo pobjeći od gradske vreve

Restoran Le Bistro i ovog je ljeta jedno od zagrebačkih mjesta na koje se uvijek rado vraćate. Bez obzira idete li na doručak, poslovni ručak, večeru s pogledom na grad ili jednostavno na mjesto gdje će vas dočekati poznata lica i gdje možete predahnuti uz čašu vrhunskog vina. Ugodna atmosfera, ljubazno osoblje i hlad terase stvaraju ugođaj kojem je teško odoljeti.

Le Bistro je otvoren svakog dana od 9 do 23 sata (kuhinja radi do 22:30). Rezervirajte svoj stol telefonom na 01 45 666 11 ili e-poštom na [email protected]. Više informacija na www.lebistro.hr.

###

PREUZIMANJE MATERIJALA: 

 

FOTOGRAFIJE (Photo by Arhiva hotela Esplanade i Lili Bašić): Le Bistro summer menu ljeto 2025

JELOVNICI:

 ###

O CHEFICI ANI GRGIĆ TOMIĆ

Ana Grgić Tomić, prva dama Esplanadine kuhinje, započela je svoju kuharsku karijeru u hotelu prije 25 godina, a već je više od trinaest godina na čelu restorana Zinfandel’s, jednog od najboljih restorana u Hrvatskoj, kao i šarmantnog francuskog restorana Le Bistro te pritom uspješno vodi i Esplanade Catering. Njezini inovativni i kreativni jelovnici tijekom svih tih godina zadivili su brojne goste i poznate osobe iz svijeta estrade, članove kraljevskih obitelji poput kralja Charlesa III., svjetske državnike i mnoge druge. Ana je primila niz priznanja za osobnost, izvrsnost i stil kuhanja. Prestižne publikacije nominirale su je za ženu godine i osobu godine. Njezin je rižoto 2013., 2016. i 2022. u poznatom vodiču Guida Gallo uvršten na popis najboljih rižota na svijetu. Anin stil pripreme jela i njezina osobnost doveli su je do sudjelovanja u poznatim kulinarskim televizijskim emisijama Celebrity MasterChef i Tri, dva, jedan – kuhaj! u ulozi članice žirija. Uz to, Ana ponosno nosi titulu ambasadorice projekta Fish Forward u Hrvatskoj u inicijativi WWF-a (Svjetska organizacija za zaštitu prirode) da bi svojim primjerom utjecala na svijest potrošača o globalnim ekološkim i socijalnim posljedicama potrošnje proizvoda iz ribarstva. Ana je među prvima u Hrvatskoj u suradnji s WWF-om u poslovanje hotela uvela program Food Waste i svojim je održivim načelima pripreme hrane restoranu Zinfandel’s donijela prestižnu zelenu Michelinovu zvjezdicu. Godine 2023. na dodjeli nagrada European Hotel Awards u Barceloni Svjetska gastronomska organizacija Ani je uručila posebno priznanje Étoile Blanche, a 2022. Ana je okrunjena titulom Chefa godine po izboru vodiča Gault&Millau Hrvatska, dok je 2016. primila nagradu za Chefa sutrašnjice. Njezinu gastronomsku virtuoznost i kreativnost prepoznalo je gurmansko udruženje Chaîne des Rôtisseurs koje je Ani dodijelilo prestižnu titulu Chef Rôtisseur. Ana je tijekom godina rada u hotelu imala priliku raditi s brojnim inozemnim chefovima s Michelinovim zvjezdicama iz Francuske, Italije, Izraela, Koreje, Ujedinjene Kraljevine, Austrije, kao i gostovati sa svojim timom u vrhunskim restoranima izvan domovine te tako predstavljati sam vrh hrvatske gastronomije.

Objavljeno: U Zagrebu, 31. srpnja 2025.

You don't have permission to register